Početak
utorak, 17. jul 2018

Zakon o javnoj svojini je neophodan PDF Štampa
Vesti - Društvo

Odlukom tadašanjih republičkih vlasti, imovina opštinama oduzeta je 1995. godine. Ni petnaest godina kasnije ne postoji dovoljno sluha da se donese Zakon o javnoj svojini kako bi ta ista imovina bila vraćena.

„ Nema nikavog razloga da se zakon ne donese imajući u vidu da je imovina oduzeta sa idejom da se država centralizuje“, rekla je Snežana Stojanović Plavšić, narodna poslanica stranke G 17 Plus.

 

Suštinska decentralizacija kojoj teže Ujedinjeni regioni Srbije nemoguća je bez ovog zakona koji ljudima na lokalu omogućuje donošenje odluka bez traženja saglasnosti republičkih organa. Bitan aspekt zakona koji definiše javnu svojinu jeste njegova ekonomska komopnenta.

„ Donošenjem Zakona o javnoj svojini lokalne samouprave bi uštedele stotine miliona eura a godišnje bi bilo otvoreno pet hiljada radnih mesta, podaci su analize ekonomskih stručnjaka. Jako je bitno i to da bi prihod od poreza na lokalnu imovinu u velikoj meri pomogao da opštinski budžeti stanu na noge“, naglasila je ona.

Donošenje ovog zakona deo je programa Ujedinjenih regiona Srbije koji nudi novu teritorijalnu organizaciju, političku i administrativnu regionalizaciju i nastavak procesa decentralizacije te će poslanici G 17 Plus na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja Skupštine Srbije zahtevati da se ovo pitanje uvrsti u dnevni red.

 

Bebinac Restoran Bebinac


RSS Vesti za Leskovac

Povezane vesti


Ko je Online

Imamo 37 gostiju na mreži
Protokol K-1 Protokol K-1 Protokol K-1 Protokol K-1